Het huis

Natuurvriendenhuis De Hondsrug maakt deel uit van een keten van dertien natuurvriendenhuizen, gelegen op prachtige, rustige plekken door heel Nederland. Alle huizen zijn aangesloten bij het Nivon, een organisatie die zich onder meer bezighoudt met duurzame recreatie.

Het huis bestaat uit een gezellige ontvangsthal, waar je als gast, maar ook als aanwaaiend wandelaar, wat te drinken kunt krijgen. We hebben een grote zaal met 60 en een kleine zaal met ongeveer 15 zitplaatsen. Verder hebben we twee prima uitgeruste keukens, een aantal douche- en toiletgroepen, een slaapvleugel met tweepersoonskamers en in de bovenverdieping, onder de rieten kap, nog een aantal kamers voor 2, 4 en 6 personen.

In het huis zijn geen huisdieren toegestaan.

Verder kun je bij ons ook kamperen: op het bosrijke terrein naast het huis ligt een natuurkampeerterrein, er is een slaapwagen en ruimte voor twee campers en achter het huis ligt een klein trekkersveld met uitzicht op de es.

Typisch De Hondsrug

De Hondsrug heeft een eigen gezicht een eigen karakter dat vooral wordt bepaald door de unieke ligging, de bouw van het huis en door de geboden gastvrijheid.
Het Huis ligt op de grens van Groningen en Drenthe, niet ver van de stad Groningen, aan de rand van het prachtige stroomdal van de Drentsche Aa. Dat maakt het aantrekkelijk voor natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers, mensen die de stad Groningen willen ontdekken en voor ouders met kinderen die een vakantieplek in de natuur zoeken.
Je komt ze allemaal tegen in De Hondsrug.

Sfeervol

Het huis is gebouwd in 1934: de recreatiezaal,de keuken beneden en de slaapzalen onder de rieten kap. Klein, knus en compact. Natuurlijk is het in de loop van de jaren aangepast aan de eisen van de tijd, maar het knusse is gebleven. Het huis is met 48 bedden nog steeds een van de kleinere natuurvriendenhuizen. Ook het natuurkampeerterrein en het trekkersveldje zijn kleinschalig en ademen rust en geborgenheid.

Green Key

Wij voelen ons verantwoordelijk voor het milieu en handelen daar ook naar. Wij vinden ook dat onze werkzaamheden maatschappelijk verantwoord moeten zijn. Om dit ook naar buiten te laten zien zijn wij bezig met het verkrijgen van het Green Key keurmerk. Graag zien we ook dat onze gasten hier aan bijdragen. Hier en op de kamers kunt u lezen hoe.

De blik naar buiten

Verscholen in het bos en gelegen aan een zandweg… Dat klinkt als geïsoleerd en naar binnen gekeerd, maar schijn bedriegt. Het terras en de hal zijn open voor gasten en passanten die even willen gaan zitten met koffie of een ijsje.
Wie overnacht in De Hondsrug treft een gastvrije sfeer.

Natuur

Ons huis ligt aan (in) de bosrand van het Noordlaarderbos. Dit bos ligt in het gevarieerde natuurlandschap van het Hondsruggebied.
Op loopafstand bevindt zich aan de ene kant het stroomdal van de Drentsche Aa en aan de andere kant het Zuidlaardermeer, met enkele vogelkijkhutten, en de Onnerpolder met het bekende zeearend-paar.

Cultuur

Met Groningen en Assen als hedendaagse culturele hotspots zijn er in de directe nabijheid ook bijzonderheden uit ons culturele erfgoed, zoals een hunebed en de zogenaamde Keltische veldjes in het 50 Bunderbos, het galgenbergje uit de middeleeuwen en restanten van de Frieslandriegel, een verdedigingslinie uit de tweede wereldoorlog.

Geschiedenis

Voor de ontstaansgeschiedenis van ons natuurvriendenhuis: klik hier.